Lukiokilpailun voittaja Karri Heikkinen

Miltä palkinnon saanti Sinusta tuntui?

  • Palkinnon saaminen oli iloinen yllätys, sillä olin syksyn ylioppilaskirjoitusten tuloksia jännittäessäni ehtinyt unohtaa koko kilpailun. Olin hyvin otettu siitä, että tuomaristo piti tekstiäni niin onnistuneena ja päätti palkita sen.

Miten palkinto huomioitiin koulussasi ja lähipiirissäsi?

  • Minua onniteltiin niin kotona kuin koulussakin – eniten kehuja sain luonnollisesti matematiikan ja äidinkielen opettajilta sekä parhailta ystäviltäni. Sain myös nimeni koulun jaksotiedotteeseen, jossa on ollut tapana tiedottaa opiskelijoiden menestyksestä erilaisissa kilpailuissa menneen jakson aikana.

Suositteletko muille tällaiseen kilpailuun osallistumista?

  • Suosittelen ehdottomasti kaikenlaisiin kirjoituskilpailuihin osallistumista: kirjoittaminen määrätystä aiheesta pakottaa pohtimaan omaa mielipidettä tai suhdetta asiaan, jota ei muuten tulisi välttämättä ajatelleeksi. Matematiikkaan liittyvä kirjoituskilpailu toimii tässä suhteessa vieläpä erityisen hyvin, sillä se tuo yhteen kaksi perinteisesti etäistä oppiainetta ja ohjaa siten niin matemaatikon kuin humanistinkin hyppäämään oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Toivotko että kilpailuja tehdään lisää?

  • Edelliseen kohtaan viitaten koen, että tällaiset kilpailut ovat varsin hyödyllisiä.

Oletko osallistunut muihin matematiikan kilpailuihin ? Jos niin miten olet pärjännyt?

  • Kävin peruskoulua matemaattis-luonnontieteellisellä luokalla, jonka normaaliin opetussuunnitelmaan kuului erilaisiin kilpailuihin osallistuminen. Yksilökilpailuissa menestykseni on ollut keskinkertaista, mutta opetusryhmämme joukkueena tekemä projekti oli aikoinaan Suomen paras työ 8. luokkien pohjoismaisessa MatCup-kilpailussa. Kokonaiskisassa sijoituimme tuolloin Suomen 2. sijalle.

Miten matematiikan opinnot ovat sujuneet palkinnon jälkeen?

  • Palkinnon saamisen jälkeen matematiikan opintoni jatkuivat lukion pitkän oppimäärän syventävien kurssien parissa. Tällä hetkellä vietän lukulomaa kerraten käymieni 16 kurssin aikana opittuja asioita kevään ylioppilaskirjoituksia varten.

Mitä ajattelet tulevaisuudestasi matematiikan parissa nyt?

  • Olen näillä näkymin lähdössä syksyllä opiskelemaan filosofiaa ja yhteiskuntatieteitä yliopistoon, joten puhtaan matematiikan opiskelu päättynee omalta osaltani lukioon. Kuten voittotekstissänikin kuitenkin kirjoitin, matematiikan merkitys on näilläkin aloilla suuri: esimerkiksi taloustieteessä tilastomatemaattiset keinot ovat korvaamattomia, eikä filosofiakaan onnistu ilman matemaattis-loogista ajattelua. Näin ollen matematiikka säilynee osana elämääni vielä pitkään.